Blogartikelen

Waarom het soms beter is om afscheid van mensen te nemen

In 2013 werd ik ernstig ziek en nadat bleek dat de kans op genezing groot was, startte met de behandeling tevens de meest enerverende en leerzame periode van mijn leven tot nu toe.
Ik besefte dat ik zelf op de eerste plaats kwam en daar ook geen concessies aan kon doen.
Het bleek al snel dat niet iedereen in mijn omgeving daarmee overweg kon. Vermeende vriendschappen bleken plots toch voorwaardelijker te zijn dan gedacht. Er werd als het ware een vergrootglas op mijn familie-, vrienden- en kennissenkring gericht, waardoor het glashelder werd welke relaties gezond waren en welke niet.

HET TOPJE VAN DE IJSBERG
Al snel kreeg ik in de gaten dat ik hieruit een waardevolle les kon leren. Een les die actie van mijn kant verlangde. Met de tijd heb ik afscheid genomen van deze energie-slurpende mensen in mijn leven of hun rol onbelangrijk gemaakt. Dat ging niet zonder slag of stoot met hen of met mezelf. Daardoor bleek maar eens te meer hoeveel energie ik in de praktijk naar hen weglekte. Ogenschijnlijk het topje van de ijsberg, maar ondertussen bleek er onder water ook nog een enorm berg te zijn.

RAMPZALIGE GEVOLGEN
Ook in de orkestpraktijk kom je deze taferelen regelmatig tegen. Eén of meerdere personen die een sterke negatieve stempel op de vereniging drukken, onevenredig veel aandacht vragen en continu het groepsproces verstoren. Met rampzalige gevolgen; om er maar een paar te noemen: stagnatie van de muzikale ontwikkeling en groei of welwillende leden die gefrustreerd raken, wegblijven of zelfs hun lidmaatschap opzeggen.

NIEUW PERSPECTIEF
Door afscheid te nemen van mensen die niet meer in mijn leven pasten, kwam er ruimte voor nieuwe mensen. Met meer positieve energie en nieuwe, inspirerende vriendschappen als resultaat. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook zo kan werken voor jouw vereniging. Als je het aandurft om het gesprek c.q. confrontatie met de dwarsliggers aan te gaan. Dit kan heel verhelderend werken en is altijd leerzaam voor beide partijen. Natuurlijk is dat spannend, maar eigenlijk heb je geen andere verstandige keus. De uitkomst is in ieder geval altijd positief: het gedrag verandert positief of iemand besluit om te vertrekken.

Ik ben nog altijd blij en dankbaar dat ik het proces ben durven aangaan. Mijn leven is er mooier en relaxter door geworden en dat wens ik jouw vereniging ook toe. Ik wens je daarbij veel succes en als je hulp nodig heb, ben ik je graag van dienst.